Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijvingimage012.jpg

 

(c) Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Ad laurum non aurum

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

In de hernieuwde versie van deze pagina werden de gezinsreconstructie codes toegevoegd.

 

Voetnoten

 

1 Spellingvarianten: Lauwerens, Lauwerin, Laurin,

2 Richebourg is een gemeente in het Frans-Vlaamse departement Pas-de-Calais.

3 Merk dat Jacques Lauwens  op 12 oktober 1631 in Mechelen Sint-Rombout huwde met Maria de la Tour. Eén van de getuigen bij dit huwelijk was Peter de la Tour. Jacques was een zoon van Peter Lauwens  en Elisabeth De Grauwe [ZIE MEC XIII – 000336], gedoopt in Mechelen Sint-Rombout op 29 november 1609, kleinzoon van Jan Lauwens   en Anna Van Laer [ZIE MEC XII - 000164].

 

image004.jpg

(c) Kaartbewerking Laurentii.be uit private collectie (Langenes & Bertius, Public Domain, 1600). – familiewapen onder publiek domein (Bron: Guy van Marcke de Lummen, 2022). - Afbeeldingen onder publiek domein en onder Creative Commons licentie CC BY-SA 3.0

 

Voorouders  - Lauwereyns, 1505 Brugge / Mechelen

[MEC IX - 000063b ]

Jacques Lauwereyns Afbeelding met tekst, logo, symbool, tekenfilm

Automatisch gegenereerde beschrijving was gehuwd met Nn. omstreeks 1505. Jacques Lauwereyns was geboren omstreeks 1479 als zoon van Hieronimus “Jerome” Lauwerens Afbeelding met symbool, embleem, wapen, clipart

Automatisch gegenereerde beschrijving en Isabelle Laroy uit een buitenechtelijke relatie [ZIE BRUg VIII – 000057]. Hij was een erkende zoon van Jerome Lauwereyns van Watervliet, woonde in Brugge en vestigde zich na het overlijden van zijn vader in 1509 in Mechelen, méér nog, vernoemde zijn daar geboren zoon naar diens grootvader. Jacques zou zijn vader Jerome bijstaan bij diens overlijden grootvader (RAG, Raad van Vlaanderen, nr. 33 383, item 9).

 

Ouderlijk gezin: Lauwereyns van Watervliet - Laroy, Mechelen 1579 [ZIE BRUg VIII – 000057]

 

·         Anna Lauwers Afbeelding met tekst, logo, symbool, tekenfilm

Automatisch gegenereerde beschrijving werd geboren omstreeks 1505 te Brugge. Zij huwde omstreeks 1530 met Jan van Damme en het gezin woonde in Mechelen en in Brugge, waar zij overleed op 5 december 1565 [ZIE BRUg X – 0000751].

o   Johanna van Damme werd geboren omstreeks 1530. Zij huwde op 7 juli 1565 met Fernand Veranneman, zoon van Joos Veranneman en Anna Wyts, heer de la Tour en van Richebourg2 (Reykens), overleden op 4 juni 1603. Fernand Veranneman was onder meer raadsheer en meester ordinaire van de requesten van de Raad van Mechelen. Na het overlijden van Johanna van Damme, hertrouwde Fernand Veranneman op 12 februari 1596 in Brussel Sint-Goedele met Agnes t’Serclaes. Uit het huwelijk van Verannemans- Van Damme: Willem Veranneman, Anna Veranneman (gehuwd met Willem Wyts (Wuyts), ridder), Cesar Veranneman (seigneur de la Tour3, gehuwd met Anna vander Noot, overleden in 1638), Adolph Veranneman (ridder, seigneur d’Appels, gehuwd met Anna Maria van Royen en met Maria Triest), Catharina Veranneman (gehuwd met Maximiliaan Triest).

·         Hieronimus Jerome Lauwerens Afbeelding met tekst, logo, symbool, tekenfilm

Automatisch gegenereerde beschrijving werd geboren omstreeks 1510 in Mechelen [ZIE MEC X – 000097b]. Hij kreeg de voornaam van zijn grootvader en huwde omstreeks 1539 in Mechelen met Catharina van der Borght van Huldenberghe.

 

 

 

Verwantschap met Van Roy en Vermeeren in Mechelen

Zijn moeder Isabella Van Roy had een zus Jacqueline die in Mechelen Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle op 7 november 1588 huwde met Peter Walschaerts (RAB/Mechelen (OLV) f VR 318739/15). Peter Walschaerts zou op 4 februari 1607 hertrouwen in Mechelen Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle met Catharina Bogaerts. Bovendien was de familie verwant met Vermeeren, die aantrouwden bij de kinderen van kleinzoon Joris Lauwereyns.

Afbeelding met vlag

Automatisch gegenereerde beschrijvingElisabeth Clottens (Clottemans), was op 19 september 1618 in Mechelen in de Hanswijkparochie gehuwd met Adriaan Walschaerts, een zoon uit het eerste huwelijk Walschaerts-Van Roy. Zij hertrouwde omstreeks 1628 in Mechelen met Philip Vermeeren. Het gezin Vermeeren-Clottemans woonde in het Mosselstraatje in Mechelen toen Elisabeth er in november 1638 overleed. Op 16 december 1638 werden Laureys Van Roy, Nicolaas Vermeeren en Jacques Clottens aangesteld als voogd van de kinderen Maarten Vermeeren, toen een tienjarig kind en Cathelijne Vermeeren, toen een tweejarig kind. De woning in het Mosselstraatje werd op 20 oktober 1645 verkocht na het overlijden van Adriaan Walschaerts door Jacques Clottemans en Jacques Van Roy (Weeskamer Mechelen/RAB/MECHELEN(OLV) f 318743/39).

 

Afbeelding: het familiewapen van Royen omstreeks 1473.

De familie Van Roy was aanwezig in Mechelen in de parochies Sint-Rombout, Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle en Sint-Jan, en in Hombeek, in Heffen en in Zemst, in de 16e en de 17e eeuw. Alternatieve schrijfwijzen in Mechelen en in Hombeek waren Van Roy, Van Roij, Van Roeij en De Roy.

 

 

 

 

 

 

Afbeelding met patroon, plein, Rechthoek, Creatieve kunsten

Automatisch gegenereerde beschrijving

Afbeelding met tekenfilm, Kinderkunst

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Afbeeldingen: het gecombineerde familiewapen Veranneman – van Damme omstreeks 1565. Het linkeronder en het rechtsboven kwartier bevatte het familiewapen van Veranneman, de andere kwartieren dat van van Damme. Rechts het wapen van de la Tour omstreeks 1236 bij het huwelijk met Berthout en het wapen van de vermelde Anna Wyts in 1575.

 

 

Families de la Tour

 

De familie de la Tour had al enkele eeuwen een band met het voormalige hertogdom Brabant. Marie Sophie de la Tour du Pin was een dochter van baron Albert de la Tour en Marie d’Auvergne. Zij was op 11 december 1238 gehuwd met Walter Berthout van Mechelen. Nog in 1506 was er het huwelijk van Anna de la Tour d’Auvergne met Charles de Bourbon in Frankrijk, de graaf van Roussillon en Ligny en zoon van Lodewijk de Bourbon en Johanna de Valois.  De familie was verwant met de familie van Marcke, en met de Medici in Italië. Op zich was dat niet ongewoon gezien de invloed van het Habsburgse rijk zich steeds verder  uitstrekte in de toenmalige wereld. In het hertogdom Brabant waren families de la Tour behalve in Mechelen ook aanwezig in Leuven, in Brussel en in Antwerpen.

 

In 1601 huwde Margriet de la Tour Tassis (ook Tour & Taxis) in Mechelen met Daniel van den Berghe, raadsheer van de Raad van Vlaanderen. De laatste was dan weer verwant was met Filips van den Berghe, gehuwd met Katrien Peyaert, een zus van de wettelijke echtgenote van Jerome. Filips van den Berghe was samen met Jacques Lauwereyns getuige bij de opmaak van het testament van Hieronimus Lauwereyns van Watervliet in 1509.

 

 

Afbeelding met schets, tekening, kunst, illustratie

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Afbeelding links: een wapen dat de familie de la Tour voerde tussen 1400 en 1536.

 

Merk ook de toevallige kleur en vorm gelijkenissen met het voormalige stadswapen van Leuven hiernaast. Dit wapen wijzigde in januari 1995 toen de torens verdwenen van het schild. Die verwezen naar de deelgemeenten Heverlee, Kessel-Lo en Wilsele en er was geen relatie met de la Tour.

 

 

Afbeelding: een schilderij van een boerenkoppel door Georges de la Tour in 1621. Hij was een barokschilder die als volger van Caravaggio werd bestempeld, afkomstig uit Lunéville, Lotharingen (Afbeelding onder publiek domein, bron: Wikimedia).