Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Geen verdere gegevens bekend. Mogelijk was zij een dochter van Adriaan Van Terme.

2 Haar naam werd ook gespeld als Van Term.

 

image009.jpg

kaarten Laurentii.be, 2019

 

Hombeeks-Leestse stamlijn - 1698 Lauwens-Vertommen, Zemst

Peter Lauwens werd gedoopt op 31 oktober 1666 in Zemst als zoon van Jan Lauwers en Liesbeth Verlinden. Hij huwde op 11 juli 1698 in Zemst met Maria Vertommen1. Getuigen bij het huwelijk waren Jan De Boeck en Corneel Verlinden.

 

Peter Lauwens was handwerker in Zemst. Maria Vertommen overleed in 1709, een jaar na de geboorte van haar jongste kind. Zij werd begraven op 2 juli 1709 in Zemst2.

Ouderlijk gezin: Lauwens - Verlinden, 1662 Zemst

Kinderen uit het gezin:

         Jan Lauwens werd gedoopt op 23 april 1699 te Zemst. Doopgetuigen waren grootvader Jan Lauwens en Jeanne Vercammen.

         Adriaan Lauwens werd gedoopt op 3 september 1701 te Zemst. Doopgetuigen waren Adriaan Van Terme en Anna Spruyt, in naam van Margriet Janssens.

         Corneel Lauwens werd gedoopt op 18 mei 1704 te Zemst. Doopgetuigen waren Corneel Lauwens en Anna Lauwens . Hij overleed vr zijn eerste verjaardag en werd begraven op 29 april 1705 te Zemst.

         Corneel Lauwens werd gedoopt op 9 maart 1706 te Zemst. Doopgetuigen waren Corneel Lauwens en Anna Verhaeren. Hij overleed enkele maanden later en werd begraven op 3 september 1706 te Zemst.

         Peter Lauwens werd gedoopt op 30 augustus 1707 te Zemst. Doopgetuigen waren Peter Van Rieth en grootmoeder Liesbeth Verlinden.

         Nn. Lauwens werd geboren en overleed op 1 juli 1708, melding in albis.

 

 

 

Migraties uit Hombeek in de 17e eeuw

 

image009.jpg

Kaart: de tweede helft van de 17e eeuw verlieten meerdere Lauwens/Lauwers families Hombeek om in een omliggende parochie een leven op te bouwen.

 

In de eerste helft van de 17e eeuw was ook een naamgenoot Jan Lauwers al uitgeweken van Hombeek naar Zemst. Deze Jan huwde in 1612 in Hombeek met Liesbeth Verreeth, waar de eerste kinderen werden gedoopt, en verhuisde in 1616 naar Zemst. Ook Maria Lauwers was er in 1618 gaan wonen met haar man Jasper Kiekenbosch2.

Aan het eind van de 16e eeuw waren er al Lauwens/Lauwers families die zich vestigden in Zemst, afkomstig van een voorouderlijke stamlijn uit Grimbergen uit de generaties vr Joris Lauwerens en Christine Van Dormael, stamouders van de Hombeeks-Leestse stamlijn.

 

image011.gif

Afbeelding: situering van de woonkernen in het Zemst van de 17e eeuw (Zemst-Laar, Zemst-Bos, Zemst, Eppegem, Weerde, Hofstade en Elewijt) en de omliggende woonkernen (Humbeek, Grimbergen, Hombeek, Leest, Hever, Mechelen, Muizen, Schiplaken, Perk, Berg, Kampenhout, Houtem, Vilvoorde). De vermelde Lauwers-en in de streek weken in van Leest en Hombeek.