Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

1  Vermoedelijk verwant met zijn grootmoeder Barbara Jacobs. De familienaam Van Gijsel werd ook gespeld als Van Geijsel, Van Gysel, Van Gheijsel.

2 Men had een kleine en middelbare uitvaart, een uitvaart met een tinnen kandelaar, een kerklijk (in de kerk begraven) en een koorlijk (in het koor, en dus dichter bij het altaar, begraven). De categorie uitvaart werd bepaald door de hoeveelheid was (dus kaarsen) die men wilde spenderen. We mogen aannemen dat het om een vrij “bemiddelde” uitvaartplechtigheid ging. Voor een dergelijke uitvaart werd in 1780 zo’n 15 pond gerekend. Duurder waren de begrafenis met kerklijk (30 pond) en met koorlijk (40 pond), terwijl een middelbare uitvaart zo’n 8 pond kostte.

 

image009.jpg

Bewerkte foto Sint-Romboutscathedraal onder Creative Commons licentie CC BY-SA 3.0 van Paul Hermans, 2008 (Bron Wikipedia) - Bewerkte kaart van Google maps, 2015, onder gebruikslicentie.

 

Hombeeks-Leestse stamlijn  - 1739 Lauwens-Van Gijsel, Mechelen

image005.jpgWillem Lauwens  werd gedoopt op 26 april 1721 te Leest als zoon van Jan Lauwers  en Emerentia De Ridder. Zijn oudere broer Antoon nam de boerderij over in Leest. Hij huwde op 1 december 1739 op 18-jarige leeftijd met Adrienne Van Gijsel. Getuigen bij het huwelijk waren Joos De Wit en Jan Baptist Buijs. Bij het huwelijk werd vermeld: “met dispensatie voor drie roepen en gesloten tijd”.

 

Het gezin woonde in de Augustijnstraat, in de Korte Ridderstraat en vanaf oktober 1747 aan de Ijzerenleen te Mechelen. In deze periode woonden ook Peter Lauwens  en Petronella Van Gijsel in Mechelen. Hun kinderen werden in Onze-Lieve-Vrouw van Hanswijk en te Sint-Rombouts gedoopt tussen 1741-1752. Willem Lauwens overleed in Mechelen op 10 mei 1785.

 

Ouderlijk gezin: Lauwens-De Ridder, 1713 Leest

 

Kinderen uit dit gezin:

 

·         Katrien Lauwens  werd geboren omstreeks 1740. Zij overleed ongehuwd op 7 december 1749 in Mechelen Sint-Rombouts (Melding “wonende Ijzerenleen, tinnenkandelaars begrafenis” 2).

·         Petronella Lauwens  werd gedoopt op 6 juni 1741 te Mechelen Hanswijk. Doopgetuigen waren Jacques De Wit en Petronella Van Herstraeten (naar wie het kind werd vernoemd). 

·         Rombout Lauwens  werd gedoopt op 31 december 1743 te Mechelen Hanswijk. Doopgetuigen Rombout Vertommen en Jacqueline De Wit Jacoba. Hij kreeg de naam van de peter en dezelfde naam als zijn grootvader. Hij werd begraven op 4 maart 1753 te Mechelen Sint-Rombouts, 10 jaar oud, twee weken voor zijn jongere broer Jacques.

·         Barbara Lauwens  werd gedoopt op 29 december 1745 te Mechelen Hanswijk. Doopgetuigen waren Jan Baptist Jacobs1 en Barbara Maes. Zij kreeg dezelfde naam als haar grootmoeder. Zij werd begraven in Mechelen Hanswijk op 17 september 1747, net geen twee jaar oud.

·         Jacques Lauwens  werd gedoopt op 13 november 1747 te Mechelen Sint-Rombouts. Doopgetuigen waren Jacques De Wit en Barbara Ariens. Hij werd begraven op 18 maart 1753 te Mechelen Sint-Rombouts, 5 jaar oud, twee weken na zijn oudere broer Rombout.

·         Jan Baptist Lauwens  werd gedoopt op 29 oktober 1750 te Mechelen Sint-Rombouts. Doopgetuigen waren Jan Van Wayenbergh en Adrienne De Wit.

·         Joos Lauwens  werd gedoopt op 5 oktober 1753 te Mechelen Sint-Rombouts. Doopgetuigen waren  Joos De Wit en Katrien Gilkens.

·         Jan Willem Lauwens  werd gedoopt op 28 september 1755 te Mechelen Sint-Rombouts. Doopgetuigen waren Willem Beelaerts en Liesbeth Seldeslagh. Hij overleed mogelijk ongehuwd op 18 februari 1768 in Mechelen Sint-Rombouts, 12 jaar oud (Melding: middelbare uitvaart).

·         Marie-Thérèse Lauwens  werd gedoopt op 28 september 1758 te Mechelen Sint-Rombouts. Doopgetuigen waren Peter Jozef Van Maldegem en Marie Belaerts. Zij is vermoedelijk jong overleden.

·         Marie-Thérèse Lauwens  werd gedoopt op 29 februari 1760 te Mechelen Sint-Rombouts. Doopgetuigen waren Peter Jozef Van Maelen en Marie Belaerts.

 

 

 
image010.jpg
Kaart: woonplaatsen van het gezin Lauwens-Van Gijsel  in Mechelen 1740-1785.