Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Merk ook hoe de Franse variant "Senne" lijkt te aluderen op de "Seine" in Parijs ... iets waar Victor Hugo zich in 1837 in een brief aan zijn vrouw Adèle vrolijk over maakte. De vervuiling van de rivier was al in de 19e eeuw bekend, waardoor Baudelaire er in 1864 met een gelijkaardige naamsverwijzing naar verwees als "une Seine obscène".

 

image006.jpg

(c) Bewerking afbeeldingen sluistoren 1914 (Public Domain) en foto Jean-Paul Grandmot, onder Creative Commons licentie CC BY 2.5, 2005 - Bewerkte kaart onder Creative Commons CC BY-SA 3.0 licentie, Boerkevitz, 2006.

 

Hombeeks-Leestse stamlijn  - 1759 Lauwens-Mertens, Leest

Jan Baptist Lauwens  werd geboren op 26 mei 1724 te Leest als zoon van Jan Lauwers  en Emerentia De Ridder. Hij huwde op 25 mei 1759 in Blaasveld (Willebroek) met Jeanne Mertens.

 

Jan Baptist Lauwens overleed op 30 januari 1776 in Leest. Jeanne Mertens overleed er op 12 september 1794.

 

Ouderlijk gezin: Lauwers-De Ridder, Leest

 

Kinderen uit dit gezin:

 

·         Jan Baptist Lauwens  werd geboren op 14 maart 1760 te Leest. Hij overleed er enkele dagen oud op 17 maart 1761.

·         Katrien Lauwens  werd geboren op 18 december 1761 te Leest.

 

image005.jpg

Afbeelding: de watermolen van Arenberg op de Zenne in Rebecq (Roosbeek) dateert van omstreeks 1400 en kreeg in 1756 aan de overkant een 'kleine broer' watermolen.

image008.jpg

Afbeelding: oude Sluistoren over de Zenne in Weerde (Zemst). De oorsprong dateert van omstreeks 1300. De sluistoren was een vertrouwd zicht in de 18e eeuw. Hij werd later, tijdens de Eerste Wereldoorlog, grotendeels vernield.

 

image009.jpg

Kaart1: De Zenne (Frans: Senne) is een Belgische waterloop die op 123 meter hoogte ontspringt in het gehucht "Naast" ten zuiden van Zinnik. Daarna stroomt de rivier door Brussel, of beter "onder" - want ze werd overwelfd. Na 103 kilometer vloeit ze op een hoogte van 5 meter in Heffen aan het zogenaamde "Zennegat" iets ten noorden van Mechelen in de Dijle, samen met het Kanaal Leuven-Dijle. De Zenne stroomt achtereenvolgens door Naast, Zinnik (Soignies), Horrues, Steenkerke (Steenkerque), Roosbeek (Rebecq), Quenast, Tubeke (Tubize), Lembeek, Halle, Buizingen, Lot, Beersel, Ruisbroek, Drogenbos, Vorst, Anderlecht, Sint-Gillis, Brussel, Sint-Jans-Molenbeek, Laken, Schaarbeek, Neder-Over-Heembeek, Evere, Haren, Vilvoorde, Eppegem, Weerde, Hofstade, Zemst, Hombeek, Leest, Heffen tot aan het Zennegat in de Dijle.

 

Enkele zijrivieren zijn de Zuunbeek in Sint-Pieters-Leeuw, de Molenbeek in Lot, de Linkebeek in Drogenbos, de Molenbeek-Pontbeek in Laken, de Maalbeek in Schaarbeek, de Woluwe in Vilvoorde, de Tangebeek in Zemst, de Maalbeek in Grimbergen (die uitmondt in het kanaal Brussel-Schelde), de Laarbeek in Leest en de Leibeek in Mechelen. Enkele bijrivieren die in de 18e eeuw nog uitmonden in de Zenne werden inmiddels afgeleid van hun natuurlijke loop om uit te monden in het kanaal Brussel-Charleroi (de Hain, de Thines en de Samme).