Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Zij was gedoopt op 22 januari 1773 in Zemst als dochter van Jacques Roeckens en Maria Govaerts.

 

image009.jpg

© kaart Laurentii.be, 2019

 

Hombeeks-Leestse stamlijn  - 1804 Lauwens-Roeckens, Elewijt

Frans Lauwens  werd gedoopt op 25 mei 1775 in Zemst als zoon van Frans Lauwens  en Jeanne Marie Peeters. Hij huwde op 15 februari 1804 in Zemst met Jeanne Marie Roeckens1.

 

Ouderlijk gezin: Lauwens – Peeters, 1762 Zemst

 

Kinderen uit dit gezin: onbekend

 

 

 

Elewijt heeft een boeiend verleden

 

Elewijt is een deelgemeente van Zemst, net ten noordoosten van de Brusselse agglomeratie en ten zuiden van de stad Mechelen. Er zijn geen rivieren die het grondgebied doorkruisen, slechts enkele beken zoals de Barabeek die in het zuiden de grens vormt met Perk (aan “de Boekt”) en de Bergbeek die de grens vormt met Hofstade en Schiplaken.

 

In het verleden was de plaats flink bebost, en “wijt” is vermoedelijk een verwijzing naar het Germaanse “wido” of woud. “Ele” is mogelijk een verwijzing naar “edel” zoals we dat herkennen in Middelnederlandse woorden als  Elegasten”. De woongemeenschap is omringd door Hofstade, Weerde en Eppegem (bij Zemst), Berg (bij Kampenhout), Schiplaken (bij Hever-Boortmeerbeek), Boekt (bij Perk-Steenokkerzeel) en Houtem en Peutie (bij Vilvoorde).

 

In de Romeinse tijd was er een belangrijke nederzetting in Elewijt waar verschillende secundaire heirbanen kruisten. De vroegere Romeinse en Germaanse nederzettingen lagen noordelijk dan de hedendaagse woonkern. Archeologische vondsten spreken boekdelen.

image006.gif

Kaart: Elewijt op het kruispunt van enkele heirbanen in de Romeinse tijd. De kruising lag in de buurt van waar de huidge Tervuursesteenweg, Waversebaan en Diependaalstraat samen komen.

 

In de middeleeuwen vormde Elewijt samen met Perk een heerlijkheid die tot de 18e eeuw bestond.

 

Er was al in de 12e eeuw sprake van een motte of burcht op de locatie waar later het kasteel “Het Steen” 3 zou komen. Omstreeks 1488 werd de woongemeenschap nagenoeg volledig verwoest. Van oorsprong was een domein dat de Berthouts toebehoorde (Land van Grimbergen), en nadien viel het onder de meierij van Kampenhout (Hertogdom Brabant). Het was ook een bedevaartsoord waar Sint-Hubertus werd vereerd en de jaarlijkse processie, die startte in 1603, wordt tot in onze tijd gehouden.