Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

1 Ook schrijfvarianten als Pierrards, Pirats, Pirarts kwamen voor.

2 Elisabeth Pieraets werd geboren omstreeks 1624 in Hauthem bij Hoegaarden. Zij huwde op 30 september 1654 in Hoegaarden met Egide Delvaux (getuigen Jean Paeskens, Godefroid Thielemans). Na het overlijden van haar eerste echtgenoot in 1667, hertrouwde zij in Hoegaarden op 5 november 1669 met Barthelemi Berwouts (getuigen Godefroid Thielemans). Zij was de peetdochter van Marie Cornet in 1666 en overleed op op 12 september 1676 in Hauthem bij Hoegaarden.

3 Locatie BE-1476 

4 Het gaat hier om gegevenslijnen in genealogisch en historisch onderzoek, met (onvermijdelijk) multiple tellingen wat betreft naamdragers.

 

image003.jpg

© Bewerkte kaarten van familienaam.be onder gebruikslicentie, 2017.

 

 

Blog  - Pieraets, Pieraert, Pierrard

We hebben eens gegrasduind in het ontstaan van de familienaam Pieraets. De naam heeft niets te maken met "piraten", om meteen een misverstand uit de wereld te helpen. Gezien de zeldzaamheid van deze schrijfwijze1, lijkt dit eerder een latere schrijfvariant van Pierrard. De oudste vermelding van deze schrijfwijze vond ik in 1624 in Hoegaarden2.

 

Pieraets

image003.jpg

 

"Pieraets" lijkt me eerder ontstaan als schrijfvariant van "Pieraerts" in het begin van de 17e eeuw, en verder ontstaan uit "Pierrard(s)"1. Dat kan etymologisch in het Nederlandstalig deel van België (en de taalgrensstreek) doordat de "s" werd toegevoegd [meestal als verwijzing "zoon van" in nederlandstalig gebied] en de klankloze Franse "d" klank plaats maakte voor een (hoorbare) "zachte t". Mijn oudste vindplaatsen voor Pieraerts zijn in 1598 in Hoegaarden-Tienen-Hakendover.

 

Pieraert

image004.jpg

 

Rond dezelfde tijd moet ook de (minder voorkomende) variant "Pieraert" zijn ontstaan in andere parochies als variante schrijfwijze van Pierraerd (zie onder) in het taalgrensgebied. Mijn oudste vindplaats in Vlaanderen is daar 1634 in Molenbeek-Wersbeek. In het middelnederlands zijn "ie" en "ae" de gekende schrijfwijzen van een lange "i" en "a".

 

Pierrard

image005.jpg 

Dit is onmiskenbaar de oudste schrijfwijze van de naam, voorouders afkomstig beneden de taalgrens uit het zuiden van België. De oudste vermeldingen die ik vond, dateren van 1570 in de Belgische en Franse Ardennen tot 1502 in Henegouwen, tot 1410 in Valenciennes, tot 1388 in Frankrijk.

 

Oorsprong: zeer waarschijnlijk de Belgische Ardennen

 

Een zoektocht naar historische vindplaatsen4, wijst op een uitgesproken concentratie van de oorspronkelijke familienaam Pierrard (33000) in het zuiden van België. Dit lijkt alvast onze oorsprongs-theorie in de Belgische Ardennen te bevestigen. Van daaruit is er een relatief kleine noordelijke (Vlaanderen) en meer omvangrijke westelijke (994) en zuidelijke migratie (364) naar Frankrijk merkbaar.

 

 

Pierre-Louis Pieraets, gesneuveld voor het vaderland

 

Tijdens de eerste wereldoorlog sneuvelde (de Vlaamse) soldaat Pierre-Louis Pieraets voor het vaderland. Zijn grafmonument bevindt zich in Houtain-le-Val in Genappe, Wallonië3.