Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

(*) gemeenschappelijke voorouder met Maria Lauwens , vermeld in de inleiding.

(**) gemeenschappelijke voorouder met Livien Lauwens.

 

image008.jpg

Kopie krantenartikel (c) Gazet van Antwerpen, 2003 - Foto Dirk Van De Velde, 2003, gepubliceerd met toestemming. - (c) Foto Bokrijk van laurentii.be, 2010.

 

Verhalen - 2001 - Start van het genealogisch onderzoek

In 2001 startte het eigen onderzoek. Op 17 september 2003 trok een eerste prille eerste versie van de website de aandacht van Gazet van Antwerpen.

Dit opzoekwerk had niet mogelijk geweest zonder de hulp van tientallen mensen. Livien Lauwens   , een nonkel van Patrik Lauwens   uit Kapelle-op-den-Bos, was twintig jaar eerder begonnen met het onderzoek dat in Leest aanvatte. Hij liet een omstandig archief na. Andere verwanten, zoals Maria Lauwens uit Hofstade, brachten verdienstelijk informatie aan over nog niet in kaart gebrachte takken van de familie, ruim gedocumenteerd, en zij deden vanuit hun enthousiasme inzien dat ‘familie’ niet aan betekenis moet verliezen wanneer de kinderen van kozijns elkaar niet meer kennen. Een inzicht dat vroeger vanzelfsprekender was dan nu, toen men bewuster met verwantschap omging, ook al was het ‘in het zoveelste knoopsgat’.

Een grote stimulans kwam ook van Lucien Lauwers uit Scherpenheuvel. Meer dan 20 jaar ging Lucien op zoek in archieven naar familienaamgenoten. Hij leerde ruimer te kijken dan de naam ‘Lauwens’ en hij inspireerde om de gezinsreconstructies te verruimen tot Lauwers. Het zal altijd een discussie blijven welke schrijfwijze van de naam nu het meest oorspronkelijk is, maar dat de families vaak verwant zijn, stond nu wel helemaal buiten kijf.

Inzicht in de Vlaamse families werd meegegeven door Maurice Thorré, een verdienstelijk en bijzonder gewaardeerd genealoog uit West-Vlaanderen. Van bij de aanvang werd betracht de bijdragen een vermelding mee te geven van de mensen die bijdroegen tot het resultaat.

 

Hoe de stamboom in directe lijn er uitzag in 2003

1655 - Peter Lauwers   te Leest
|
1680
- Rombout Lauwens   te Leest
|
1713
- Jan Lauwens   te Leest
|
1748
- Antoon Lauwens   te Leest
|
1778
- Jan Baptist Lauwens   te Leest
|
1811
-  Jaak Lauwens   te Leest
|
1858
- Hendrik Lauwens   te Tisselt (*)
|
1891
- Jan Frans Lauwens   te Londerzeel
|
1932
- Frans Emiel Lauwens   te Kapelle-op-den-Bos (**)
|
1959
- Willem Lauwens   te Kapelle-op-den-Bos
|
1988 - Patrik Lauwens   te Berlaar

 

 

Blog - 2010 Het verhaal is nooit af

Het verhaal van de families Lauwens en Lauwers is niet af. Dit verhalenboek is niet volledig. Er zijn heel wat recente verhalen van afstammelingen van Lauwens en Lauwers, en ook de geschiedenis bevat nog verhalen die wachten om ontdekt te worden. Alle geschiedenis is familiegeschiedenis. Wanneer men grasduint door het verleden, komt men vanzelf de geschiedenis van mensen tegen en komen de verhalen uit de schoolse geschiedenisles tot leven. Men moet een beetje ontdekkingsreiziger zijn, de weg zoeken, lang vergeten paden bewandelen, gefascineerd rondkijken, nadenken en plaatsen wat men ontdekt, en begeesterd blijven om te delen wat men vindt.

Nieuwe media als het internet maken informatie toegankelijk. Misschien iets té veel, want het is lang niet eenvoudig om er je weg te vinden, en de betrouwbaarheid van de informatie dient getoetst aan andere – vooral “geschreven” – bronnen. Genealogische verenigingen zoals de Vlaamse Vereniging voor Familiekunde (VVF) en fora als Geneanet reiken een helpende (vaak betalende) hand voor wie op zoek wil naar de geschiedenis van voorouders.

Op het internet vind je de website www.laurentii.be , gewijd aan het genealogisch onderzoek. De website bevat veel, maar niet alle informatie die beschikbaar is in het onderzoek. Internet is een prachtig medium dat de samenwerking bevordert – getuige de vele reacties via e-mail of fora van genealogen en heemkundigen – en toch vraagt het actueel houden van de informatie heel wat inspanningen. Voor wie vertrouwd is met Facebook, kan ook de nieuwsgroep Laurentii.be interessant zijn.

 

image004.gif

Afbeelding: Patrik en nonkel Livien Lauwens (+).

 

 

image010.jpgIk heb al veel geleerd uit deze zoektocht, niet alleen uit eigen opzoekwerk, ook uit de contacten met andere vorsers en kroniekschrijvers die begeesterd vanuit een eigen project ervaring en kennis willen delen. Dat geeft een dankbaar gevoel, de fascinatie voorbij, en terwijl de wereld evolueert en wij daarin – elke dag wordt er ergens wel een nieuw stukje geschiedenis bijgeschreven, ook in onze familiegeschiedenis – krijgt men als onderzoeker wel eens het gevoel een monikkenwerk te doen en zich wat terug te trekken uit het hier-en-nu, omdat het doorgronden van geschiedenis een contemplatieve bezigheid is, zoekend tussen het stof tot denken van oude archieven of geluisterd voor het computerscherm. Het veldwerk heeft dan weer iets van een boeiende avontuurlijke ontdekkingstocht – die zich vooral tussen de twee oren afspeelt, maar is dat zelfs al niet zo met eender welke geschiedkundige rondleiding waaraan je deelneemt? – en waarin je zelf van toeschouwer een beetje gids wordt.

Het kunnen delen van deze informatie, is het einddoel, om met inzicht in het verleden het heden iets genuanceerder te be-leven. Het geeft voldoening en een fier gevoel één van de kroniekschrijvers van de familiegeschiedenis te kunnen zijn!

 

Patrik Lauwens, (patrik@laurentii.be )

Bokrijk, juni 2010