Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

1 Zie ook gezin Lauwens-Colaers

 

image008.jpg

(c) Foto uit collectie laurentii.be

 

Verhalen - 1980 - Patrik Lauwens, ereburger van El Paso, Texas

Op 11 mei 1980 werd Patrik Lauwens vermeld als "Ereburger van de stad El Paso". Patrik Lauwens verbleef in die periode in de V.S., en woonde nadien in BelgiŽ. Het is dezelfde persoon (naam ook vermeld als Patrick Lauwens of Lauwers) die in 1980 een studie wijdde aan de Vlaams-Amerikaanse krant "De Gazette van Detroit".

Uit de historiek van de Gazette van Detroit

Zo schreef Hugo De Ridder in De Standaard van 26-27 april 1980 het volgende: "De zo geroemde Gazette van Detroit, die voor de helft in het Nederlands en voor de helft in het Engels is gesteld, zou een belangrijke rol kunnen spelen als contactblad tussen de Verenigde Staten en Canada en het oude Vaderland. Het blad, waarvan de oplage niet erg hoog is, ligt jammer genoeg inzake presentatie en inhoud, vijftig jaar achter op de evolutie. Het gelijkt op onze streekblaadjes tussen de wereldoorlogen. Indien men hier niet resoluut gaat naar een betere mengeling van heden en verleden, dan zal dit blad dat sedert 1914 bestaat, gedoemd zijn te verdwijnen, samen met de oudere generatie, als een diep betreurd curiosum."

http://www.laurentii.be/images/2004Patrik.jpgDeze woorden van journalist De Ridder klonken niet in dovemansoren. Velen waren begaan met het lot van het weekblad. Patrik Lauwens wijdde een rapport of studie aan het weekblad: De Gazette van Detroit, een studie van zijn mogelijkheden en beperkingen. De voornaamste conclusies van dit rapport waren dat de Gazette haar doel als onvervangbaar contactmiddel tussen de Vlaamse Amerikanen en Vlaanderen bereikt had. Maar dat wel nog een veel belangrijkere rol kon spelen in de Vlaams-Amerikaanse betrekkingen dat het tot hiertoe gedaan had. En tenslotte dat een groot aantal Amerikanen en Canadezen geen boodschap meer hadden aan de Gazette omdat ze de taal niet meer machtig waren. Volgens Lauwers kon en moest de Gazette uitbreidden. Dit kon door een grotere inbreng vanuit Vlaanderen. Het was een conditio sine qua non voor de leefbaarheid van deze publicatie dat Vlaanderen een helpende hand zou toesteken. Vervolgens moest de Gazette haar oplage verhogen, door doelbewust tegemoet te komen aan haar doelgroep namelijk de Vlaamse immigranten.

Afbeelding: Patrik Lauwens in 2004. Hij werkte als journalist, als onderwijzer, in het bankwezen (marketing, communicatie, effecten & derivaten, compliance, project en process management). Hij is tevens co-auteur en auteur voor tijdschriften en boeken over zakelijke communicatie1.