Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

1 Zie stamlijn Van Praet van Leest.

2  Liviens broer Frans deed zijn dienstplicht in het Belgisch leger in Duitsland, en broer Willem woonde er ook als beroepsmilitair.

3  Bron: seniorennet . Met bijzondere dank voor de bewerking van de geschiedenis van deze eenheid door Guido D'Haene in samenwerking met Frans Desmedt (namen beroepsonderofficieren, foto beschrijving kazerne) en Wilfried Verfaille (samenstelling Esk C in 1968).

4 Foto beschikbaar gesteld door Domen Alois en Sweeck Paul.

 

image004.jpg

(c) Foto's uit familiearchief Lauwens-Vermuyten 1956-1965. - Foto's Lüdenscheid (c) Aloïs Domen, Guido D'Haene, Frans Desmedt, Wilfried Verfaille en Paul Sweeck, 1965 overgenomen met toestemming.

 

Blog  - 1965 - Livien Lauwens, onderofficier bij de 5e Lanciers in Lüdenscheid, Duitsland

image005.gif

Livien Lauwens   als onderofficier. De foto komt uit een groepsfoto "Onderofficieren 5e Lansiers te Lüdenscheid, genomen op 15 november 1965 (zie verder).

image007.jpg

Livien Lauwens als militair in opleiding, vermoedelijk te Aarlen-Stockem in de Pantserschool (ETBL), in 1956. Zie ook de pasfoto rechts uit 1956.

Er is een tijd geweest dat men over de "10e provincie van België", sprak wanneer men verwees naar de kazernes van het Belgische leger in Duitsland. Eerder bekend was de benaming "BSD" of "Belgische Strijdkrachten in Duitsland". Eén van deze Belgische garnizoensteden was Lüdenscheid, en Livien Lauwens   was er als beroepsmilitair gekazerneerd. Zijn familie woonde er ook, en de kinderen Greet, Dirk en Bert groeiden er een deel van hun kindertijd op.

Het is meer dan een merkwaardig stukje Belgische militaire geschiedenis, want de tienduizenden gezinnen die zich, vaak voor vele jaren, ergens in Duitsland vestigden bouwden er een eigen leven op.  Miliciens deden in Duitsland een (verkorte) legerdienst, de kinderen van beroepsmilitairen kinderen liepen er school, sommigen hadden bovendien Duitse echtgenotes, en toen de garnizoenen naar België terugkeerden vanaf de jaren '90 van vorige eeuw, tot juni 2004 (sluiting laatste kazerne in Troisdorf-Spich), verkozen sommigen in Duitsland te blijven. Het gezin Lauwens-Vermuyten keerde in de jaren '60 al terug naar Leopoldsburg.

Insignes van het 5e Lansiers te Lüdescheid - De militairen droegen deze op hun muts.

ws8k87.jpg

258s8wm.jpg

23mwto5.jpg

14b8809.jpg

2usiuxh.jpg

 

image014.gifDe Belgische strijdkrachten in Duitsland (BSD) is de naam voor de 'Belgische bezettingsmacht' in Duitsland na de Tweede Wereldoorlog; maar het werd ook de naam van 'het gebied' waarin de strijdkrachten gelegerd waren. Men verbleef "in de BSD". Vanaf 1 april 1946 bevonden zich drie Belgische infanteriebrigades in Duitsland onder Brits bevel. Kort daarop kregen de Belgische eenheden een eigen zone, de BSD, binnen de Britse bezettingssector. Zo werd een hele zone tussen Aken, Keulen, Soest, Siegen en Kassel, grotendeels in Noordrijn-Westfalen door het Belgische leger gecontroleerd. Ook in Bonn was een garnizoen gevestigd tot aan de oprichting van de Bondsrepubliek Duitsland op 23 mei 1949. Toen moest de bevelhebber van de Belgische strijdkrachten (generaal Piron) er plaats vrijmaken (door de Belgen bezette gebouwen vrijgeven) voor de regering van de gloednieuwe Bondsrepubliek. Op 4 april 1949 werd de NAVO opgericht en op 9 mei 1955 werd de Bondsrepubliek Duitsland een NAVO-partner. De Sovjet-Unie met zijn Warschaupact, opgericht op 14 mei 1955, waaronder de DDR, was ondertussen de nieuwe gezamenlijke vijand geworden. Van een 'Belgische bezettingsmacht' was toen reeds lang geen sprake meer; er werd nu met de Duitsers samengewerkt in NAVO-verband, vermits nu ook de Bondsrepubliek er deel van uitmaakte. De Belgen bleven wel in het voormalig bezettingsgebied gelegerd, maar nu om er de Bondsrepubliek en het westen te beschermen tegen een inval door het Warschaupact.

Foto van Livien Lauwens begin 1957. Merk de foto van Marie-Louise Vermuyten

op de achtergrond. Het koppel huwde datzelfde jaar.

 

Lüdenscheid - 5e Regiment Lansiers - Plan van het kwartier Ijzer3

image016.jpg

http://img18.imageshack.us/img18/8308/zpn1.jpg

http://img18.imageshack.us/img18/8308/zpn1.jpg

http://img18.imageshack.us/img18/8308/zpn1.jpghttp://img18.imageshack.us/img18/8308/zpn1.jpghttp://img18.imageshack.us/img18/8308/zpn1.jpg

Bovenstaande foto van Livien Lauwens is een detail van volgende foto. Alle onderofficieren poseerden hiervoor op 15 november 1965.

image024.jpg

 

Livien Lauwens is nr. 45 op onderstaande foto4

image026.jpg

Namen van de personen op de groepsfoto

Samenstelling van het eskadron C in 1968

ESKADRON C

Samenstelling van het Eskadron in het jaar 1968

  

Officieren Eskadron C

Kap. Vandenberghe    Kap Onzea    Lt. Sanders    Lt. Brouns    Lt. Frisson

 

Officieren Kro’s

Olt. De Hoon (Antwerpen)   -   Olt.Verschelde (Sinaai Waas)

 

Onderofficieren

Borremans   -   Crabbé   -   Cumps   -   Desmedt   -   De Peuter   -   Dillisen

Jansens   -   Lanoote    -   Lauwens   -   Nijs   -   Pauwels   -   Pirard

Olijck   -   Possenier   -   Sellier   -   Van de Eynde   -   Van de Kerkhove

 

Onderofficieren Kroo’s

Van Heghe (Hillegem)   -   Schiettekatte (Oudenaarde)   -   Boey  (Antwerpen)

 

BV’s

Osaer   -    Boebaert   -   Bakhaus   -   Lenaerts