Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

1 "Karel Lauwers, soldaat & kunstenaar", uitgeverij De Klaproos, ISBN 90-5508-046-2

2 Zie verhaal verder op deze pagina

 

image002.jpg

(c) Foto's uit private collecties o.m. met dank aan Uitgeverij De Klaproos, 2000 (Originelen onder Public Domain Karel Lauwers, 1918; De Volksgazet Antwerpen, 1947)

 

 Verhalen - 1918 - Karel Lauwers, kunstenaar en soldaat

image004.jpg

Over het leven en werk van Karel Lauwers verscheen een boek "Karel Lauwers, kunstenaar en soldaat" in de reeks "Oorlogsgetuigen", bekroond met de Museumprijs van het jaar 2000 (Prijs van de Raad van Europa) 1.

Lauwers Karel Jan Lucien, een jong Antwerps kunstenaar, sneuvelde op 15 oktober 1918, nog voor hij enige naam voor zichzelf kon verwerven. Hij was soldaatseiner in het Belgisch leger (12e Linie, 1e Compagnie) vanaf de eerste oorlogsdag en sneuvelde tijdens de laatste belangrijke actie van zijn eenheid. Hij werd begraven te Lendelede op het gemeentelijk kerkhof, graf nr. 33. Karel Lauwers werd geboren op 29 december 1892 te Antwerpen als zoon van Jan Lauwers en Caroline Mersveldt.

Karels vriend Jan Karel Segers, moest Karels overlijden melden aan de familie. Hij belde aan en Karels zus Jeanne deed open... Enkele jaren later huwden zij. Een andere zus van Karel, Irma, huwde de latere burgemeester Craeybecx van Antwerpen2.

 

Verhalen - 1925 - Irma Lauwers huwde Lode Craeybeckx, burgemeester van Antwerpen tussen 1947 en 1976

 

http://www.ronaldvandenboogaard.nl/images/stories/craeybeckx.jpg Irma Lauwers werd geboren in de Kaasrui 3 te Antwerpen op 5 mei 1901 als dochter van Jan Lauwers en Caroline Mersveldt en als jongste zus van Karel Lauwers. Zij ging zoals haar zus Jeanne op school bij de Zusters Apostolinnen, waar zij Nederlands, Engels en Frans leerde. Zij was ook een jaar op pensionaat in 's Gravenwezel in de Antwerpse Kempen. Op het einde van de Eerste Wereldoorlog was zij actief in Vlaamsgezinde meisjesverenigingen zoals "Wij willen", een vereniging die deelnam aan activiteiten van de Jeugdbeweging, waarin ook Lode Craeybeckx en Paul Van Ostaijen stuwende krachten waren. Bij één van die bijeenkomsten droeg zij het gedicht "De daad" van Lode voor.

François Ferdinand Louis Craeybeckx ging bij de naam Lode door het leven. Hij werd geboren op 24 november 1897 te Antwerpen, in het huis De Drie Snoeken op het Klapdorp als zoon van Herman Craeybeckx, een Limburgse politieman en politiecommissaris, en Françoise Somers, een Luikse huisvrouw. Na zijn middelbare studies aan het Antwerpse Atheneum trok hij in 1917 naar de pas opengestelde Vlaamse universiteit van Gent. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was Lode Craeybeckx activist, wat hem na de oorlog een celstraf van vijf jaar opleverde. Daarvan zat hij er slechts twee uit. Irma Lauwers bezocht hem regelmatig in de gevangenis. In 1925 trouwde hij met Irma. Na een korte carrière als journalist bij de Volksgazet (1925-1931) stapte hij in 1932 over naar de Antwerpse advocatuur. In hetzelfde jaar werd hij voor de Belgische Socialistische Partij gemeenteraadslid van Deurne en volksvertegenwoordiger. Deze functie bekleedde hij tot 1968.

Op 1 januari 1947 werd Lode Craeybeckx burgemeester als opvolger van zijn illustere partijgenoot Camille Huysmans (de waarnemende oorlogsburgemeesters daargelaten). Hoewel hij op dat moment al bijna vijftig was, slaagde Lode er in om het record te vestigen van het langste burgemeesterschap van Antwerpen: bijna dertig jaar bestuurde hij de Scheldestad. Lode Craeybeckx stond voor een aantal blijvende verwezenlijkingen, zoals de uitbouw van de haven, de ontsluiting van de stad, de stichting van de Universiteit Antwerpen en van het Openluchtmuseum Middelheim. Hij bepaalde in grote mate het naoorlogse gezicht van Antwerpen.