Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

1 In Sectie 1. Zie London Gazette van 26 augustus 1919 en een mededeling van het War Office van 29 augustus 1919: « The names of the undermentioned are to be added to those brought to notice for distinguished and gallant services and devotion to duty by Field Marshal Sir Douglas Haig, K.T., G.C.B., G.C.V.O., K.C.I.E., Commander-in-Chief of the British Armies in France, in his despatch of the 8th November, 1918.” De lijst van vrijwilligers werd gepost in de bijlagen van de London Gazette op 20, 23, 27, 28, 30 en 31st december, 1918, nrs. 31077, 31080, 31083, 31085, 31088, & 31089.

 

image002.jpg

Kaart frontlinie onder Public Domain, The History Department of the Military Academy te West Point, USA, 1915-1916 – Foto Luitenant Johan Warwick Brooke, januari 1917 onder Public Domain, Ministry of Information, First World War Official Collection  (Bron: Wikimedia).

 

Verhalen - Melding van Belgische soldaat in het Britse leger

Hier wordt F. Lauwers uit Sint-Gillis vermeld die als Belgisch vrijwilliger diende in het Britse leger in Frankrijk1.

 

Heel wat Belgische burgers namen de vlucht naar Engeland. De Belgische vrijwilligers die zich aansloten bij het geallieerde leger in Engeland, en die dienden onder Douglas Haig, zijn vaak een vergeten deel van de geschiedenis. Lijsten van vrijwilligers werden onder meer gepost in de London Gazette. In België liep het front vier jaar lang door West-Vlaanderen, van de duinen en stranden in NIeuwpoort langs de Ijzer over Diksmuide, via het kanaal Ieper-Ijzer, met een oostelijke (« Ieper »)boog.

 

Aanvankelijk ging de Duitse politiek er blijkbaar van uit dat Engeland neutraal zou blijven. Het « Von Schlieffenplan » hield echter in dat Frankijk via België zou worden aangevallen, en dat maakte een Engelse neutrale houding onmogelijk. Engeland had zich geëngageerd om de Belgische neutraliteit te verdedigen. Na de Duitse inval volgde een Engels ultimatum, en toen dat genegeerd werd, volgde de oorlogsverklaring van Engeland.

 

De meest bekende confrontaties zijn allicht die aan de Marne, rond Ieper, en de voorjaars- en herfstoffensieven om Artois en Artesië. Loopgraven als modderige geulen,  prikkeldraad en landmijnen, onhygiënische omstandigheden en ratten, de afschuwelijke tol van massavernietigingswapens als artilleriebombardementen, mitrailleurs en mosterdgas, de grote klaprozen die bloeiden in het niemandsland. Ze zijn in het collectief geheugen gegrift. Eenzaamheid, eentonigheid, uitzichtloosheid, permanente angst, de doden en verminkten, lieten blijvende littekens na bij een hele generatie.

 

Foto : Britse soldaten aan het Westelijk front, januari 1916.

Afbeelding met rots, buiten, rotsachtig, stapel

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

Afbeelding met tekst, kaart

Automatisch gegenereerde beschrijving

Kaart: de frontlinie in België en Frankrijk, 1915-1916.