Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

1 Zie ook gezin Antwerpen 1878 in de gezinsreconstructies Antwerpen en gezinsreconstructies Lier.

 

image010.jpg

(c) Foto's Patrik Lauwens, 2009-20176 - Foto familiearchief Zimmer-Lauwers (Public Domain, 1927).

 

Verhalen - 1878 - Marie Liesbeth Lauwers huwt met Peter Zimmer, "horlogemaeker" (Lier)

image008.jpgIn mei 2009 mocht ik bij de optocht van de dertig jaar afgestudeerden in Lier het vaandel dragen van de Koninklijke Oud-Studentenbond van de oudste Nederlandstalige Normaalschool van België, gesticht nog vóór de Belgische onafhankelijkheid – nadien onderdeel van de Artesis en Artesis Plantijn hogeschool. De Rijksnormaalschool was in de jaren ’80 mijn kennismaking met Lier. Ik leerde er mijn echtgenote kennen, we vestigden ons in het nabije Berlaar na het huwelijk, en mijn dochters zijn er geboren.

 

Groot was dan ook mijn verbazing toen ik ontdekte dat iemand uit een andere familietak er méé een stukje geschiedenis had geschreven, en dat had dan nog alles te maken met één van Liers bekenste toeristische trekpleisters – de Zimmertoren.

 

Op 17 augustus 1878 huwde Marie Liesbeth Lauwers te Antwerpen met Peter Zimmer1. Marie was "dienstmeyd" geboren op 10 april 1852 te Wilrijk als dochter van Jan Jozef Lauwers en Marie Thérèse Verstraeten, gehuwd te Hove op 2 november 1835. Peter Zimmer was geboren op 10 februari 1846 te Warden, provincie Luxemburg, als zoon van Jean Zimmer en Cathérine Bertemesse. Hij was horlogemaker. Bij het huwelijk had Marie één zoon, Frederik Lauwers, geboren op 15 oktober 1873 te Antwerpen, een zogenaamd "onwettelijk kind" dat werd erkend bij het huwelijk.

Sedert 1879 werd "Het Klein Klaverblad" in de Heilige Geeststraat te Lier bewoond door de familie Zimmer. Vader Peter Zimmer had er een horlogebedrijf en Louis Zimmer werd er geboren in 1888. Hij zou zou heel zijn leven in het ouderlijk huis blijven wonen en werken tot aan zijn dood in 1970. Louis Zimmer is de bekende Lierse uurwerkenmaker die zijn naam gaf aan de bekende "Zimmertoren" op het gelijknamige Zimmerplein te Lier.

Na een eerste opleiding bij zijn vader bekwaamde Louis Zimmer zich in Zwitserland. In 1927 kwam hij met grootse ontwerpen. Hij had plannen om een een jubelklok te vervaardigen met verscheidene wijzerplaten, een speciaal mechanisme, automaten,... en dit in het vooruitzicht van het Belgische eeuwfeest van 1930. Na wat zoeken naar een geschikte locatie, viel zijn oog op de vervallen Corneliustoren. Die werd gerestaureerd en zou bekend worden als de Zimmertoren. De Jubelklok en de Astronomische Studio waren hun tijd ver vooruit qua originaliteit, precisie en vakmanschap. Eén record houdt de Wonderklok van Zimmer nog steeds: dat van de traagst bewegende mechanische wijzer ter wereld, met een omlooptijd van 25.800 jaar. Louis Zimmer overleed te Lier op 12 december 1970.

 

 

 

image009.jpg

Afbeeldingen: de Zimmertoren te Lier, genoemd naar de uurwerkenmaker Louis Zimmer (zie ook foto Louis Zimmer in zijn atelier).

Op 23 mei 2005 onthulde de Lierse burgemeester Marleen Vanderpoorten aan de Zimmertoren een bronzen borstbeeld van Louis Zimmer, vervaardigd door de Wijnegemse beeldhouwer Jef De Cock.

image005.jpg