Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

1 Zie ook volgend artikel uit 1798.

 

Met bijzondere dank aan wijlen Raymond Lauwers , heemkundige kring Humbeka, en Bart Doms, Erfgoedcel Kapelle-op-den Bos.

image002.jpg

© Foto monument Boerenkrijg, Herentals, P. Lauwens, september 2019.

 

Verhalen - 1798 - Jan en Peter Jan Lauwers, brigands tijdens de boerenkrijg (Kapelle-op-den-Bos)

In alle gewesten namen Vlaamse jongemannen deel aan de boerenkrijg in 1798, door de Fransen ook wel als "la révolte de l'an VII” bestempeld1. Op de lijst van de Brabantse brigands kwamen Jan en Peter Jan Lauwers voor, twee zonen van de schoenmaker van de Steenweg te Kapelle-op-den-Bos.

Zij waren toen 17 en 19 jaar oud. Notaris Van Den Bosch was kapitein van de Kapelse compagnie. De lijsten werden getoetst aan de nominatieve lijsten van de bevolking die het Franse republikeinse bestuur twee en een half jaar eerder had opgesteld. Het ging niet enkel om strijders die gewapenderhand de Fransen te lijf gingen. Sommigen plunderden de eigendommen van de republikeinen. Enkelen werden verdacht van gewapend optreden, van aansporing of van organisatie van de opstand. Sommigen verklaarden bij hun aanhouding gedwongen te zijn geweest om op te trekken met de brigands. In enkele gevallen waren het gijzelaars die de Fransen namen als repressieve maatregel.

Op de lijst kwam Filip Brion voor, 58 jaar en boer, in 1768 te Kapelle-op-den-Bos gehuwd met Jeanne-Marie Lauwers . Hij woonde eveneens aan de Steenweg. Filip Brion werd op 6 december 1798 gevangen genomen en naar de Hallepoort te Brussel gebracht. Op 26 december 1798 werd hij vrijgelaten, samen met Jan Coeckelbergh. Ook zijn zoon Corneel Brion, geboren op 16 november 1773 te Kapelle-op-den-Bos, stond genoteerd als brigand. Een andere brigand was Hendrik De Mayer (gespeld als "De Meyer"), een zoon van Marianne Lauwers.

Hij was geboren op 25 februari 1776 te Kapelle-op-den-Bos als tweeling, en werd vermeld als boerenzoon wonende in de Cuijemanstraat. Twee naamgenoten, respectievelijk 41 en 55 jaar oud, boeren aan de Steenweg en in de Trieststraat, kwamen ook voor op de lijst. De oudste Hendrik De Meyer werd dezelfde dag als Filip Brion gevangen genomen en naar de Hallepoort te Brussel gebracht. Zijn vergrijp moest zwaar zijn geweest, want deze Hendrik zou vervolgens op 14 december naar Valenciennes worden gevoerd, nadien naar Parijs, en zou pas na negen maanden opsluiting in vrijheid worden gesteld.

Brigand Filip Van Achter was een achttienjarige knecht van de Barbara Lauwers , toen al 16 jaar weduwe van Jan Baptist Van Den Eynde, van de Hellekenstraat. 

 

image003.jpg

Afbeelding: op heel wat plaatsen herinneren standbeelden aan de Boerenkrijg, zoals hier op de markt van Herentals. Het beeld werd honderd jaar later, in 1898 ingehuldigd.