Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

image002.jpg

© Foto platteland Deinze uit private collectie, 2012 (met dank aan Maurice Thorré).

 

 Verhalen 1749 - Jaak Lauwers, schepen te Gottem: Lauwers en Lauwaert(s) (Deinze)

Jaak Lauwers (II) was landbouwer-eigenaar te Dentergem en te Gottem, gemeenten die momenteel tot de provincies West- en Oost-Vlaanderen behoren. Op 11 oktober 1749 werd hij vermeld als schepen te Gottem, thans een deelgemeente van de fusie Deinze in Oost-Vlaanderen. Jaak werd geboren op 7 maart 1686 (of 1696 volgens een andere bron) te Dentergem in het huidige West-Vlaanderen. Hij was op 22 mei 1714 te Oostrozebeke gehuwd met Philippina Minne, een dochter van Gillis Minne, geboren te Markegem, momenteel een deelgemeente van Dentergem. Haar geboorte werd ook vermeld te Oostrozebeke. Jaak Lauwers werd vermeld als landbouwer-eigenaar zowel te Dentergem als te Gottem tussen 1713 en 1759. In 1741 had het gezin zich gevestigd op het "Goed der Duyvetters" te Gottem, dat wij voor 450 pond 'gr. courant' hadden gekocht. Het gezin telde 8 (of 9) kinderen, waaronder vier zonen: Jan Baptist, Jozef, Peter en Frans. De oudste vier kinderen werden geboren te Wontergem, thans een deelgemeente van Deinze in Oost-Vlaanderen, en werden vermeld als Lauwaert. De andere kinderen werden geboren te Gottem en kregen de familienaam Lauwers mee, familienaam die nadien ook door de oudste kinderen werd aangenomen.

Naamveranderingen van Lauwers en Lauwaert kwamen op verscheidene plaatsen voor, zo ook te Pittem, West-Vlaanderen. In de Pittemse deelgemeente Egem, werd Lauwers in de volksmond genoemd als Lauwaerd, Lauwaert of Lauwaers

De naamvarianten Lauwaert(s) en Lauwers kwamen ook voor in Frans Vlaanderen en in het Franse departement "Haut Rhin", nabij het stadje Lauw, in voormalig Duitssprekend gebied. Mogelijk was de naam in Vlaanderen verspreid geraakt via soldaten die zich settleden in Oost-, West- en Frans-Vlaanderen.

 

 

image005.jpg