Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

image008.jpg

© Bewerking afbeeldingen uit private collecties: lithografie Sint Victor +/- 18e eeuw – Sint Victor in de Victoriuskerk te Pingjum, Friesland, omstreeks 1878  (Public Domain).

 

Verhalen1731 - Jan Lauwers beeldhouwt Sint-Victor in de Onze-Lieve-Vrouwekerk (Antwerpen)

Jan Lauwers, een beeldhouwer werkzaam te Antwerpen, maakt het beeld van de Heilige Victor voor het altaar van het ambacht van bakkers en maalders (Sint-Aubertus en Sint-Victor) in de Onze-Lieve-Vrouwekerk te Antwerpen. Het beeld werd voltooid in 1731.

image005.jpg image007.jpg

Afbeeldingen: Sint-Victor in verschillende voorstellingswijzen. Helaas beschikken we niet over een afbeelding van het beeldhouwwerk in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen (indien het al bewaard is gebleven).

 

Sint-Victor

 

De heilige Victor (van Marseille) leefde aan het eind van de 3e eeuw en was officier in het Romeinse leger. Hij was naar verluid een christen die anderen opriep om het christelijk geloof uit te dragen bij een eventueel bezoek van keizer Maximianus. Om deze reden werd hij gevangengezet, maar hij bekeerde zijn bewakers. Hiervoor werd hij voorgeleid voor de prefecten Asterius en Eutichius. Victor weigerde bij herhaling te offeren aan de Romeinse goden die hij afgoden noemde. Hij schopte een beeld van een god omver. Voor deze godslastering werd zijn voet afgehakt.

 

Hij werd op 21 juli door Eutichius ter dood veroordeeld door middel van verbrijzeling tussen twee molenstenen in een rosmolen. De legende wil, dat er bij de terechtstelling een groot wonder geschiedde: het lichaam van Sint Victor doet de molenstenen breken. Uiteindelijk zou hij zijn onthoofd. Na zijn dood stalen de christenen uit Marseille het lichaam van Victor en begroeven het in een grot.