Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

image008.jpg 

© Foto Laurentii.be, 2006

 

Verhalen1714 - Katelijne De Boeck en Peter Lauwers getuigen als "naaste geburen" (Liezele)

Liezele zal altijd een bijzondere betekenis hebben voor mij. Mijn grootouders Pieter Van Praet en Maria Cools, in de volksmond “Gerard en Mitteke” genoemd, woonden op de Wolf te Liezele in een statige villa die “Het Hemelhuis” heette. We kwamen er met de familie regelmatig op bezoek, en ik fietste er regelmatig naartoe. De fietstocht verder zetten samen met mijn grootvader “Gerard” richting Breendonk, of Oxdonk in Kapelle-op-den-Bos om mijn andere grootmoeder Liza Van Keer op te zoeken, een mooie herinnering die bijblijft. Wist ik toen veel dat voorouders langs vaders kant ook in Liezele hebben gewoond eeuwen voordien.

 

Notaris Adriaan Verheyden uit Puurs, noteerde op 10 oktober 1714 een incident waarbij Maria Bastaerts, echtgenote van Jan Andries, geld zou hebben gestolen van Frans Van Hoeck, na een ruzie tussen Van Hoeck en Andries. Getuigen waren Katelijne De Boeck, 25 jaar oud, haar echtgenoot Peter Lauwers, wonende te Liezele, en de vrouw van Jan Cloostermans, “naaste geburen”. 

Peter Lauwers  en Katelijne De Boeck woonden in Liezele. Joos Cloostermans, vermoedelijk een broer van de vermelde Jan, werd peter van Jos Lauwers, een kind van Peter en Katelijne, gedoopt op 9 maart 1723 te Liezele. Frans Van Hoeck werd peter van het tweelingsbroertje van Jos, Frans Lauwers , eveneens gedoopt op 9 maart 1723. De tweeling zou kort na de geboorte overlijden. Frans overleed twee dagen na de geboorte op 11 maart, en Jos overleed op 17 maart 1723. Joos Cloostermans werd nadien peter van Anna Lauwers , een dochter van Peter en Katelijne, gedoopt op 16 november 1726 te Liezele.

 

 

http://4.bp.blogspot.com/_5AcaLwwACb4/Rwt_AhDEL9I/AAAAAAAAAGE/7I1DWvZtZco/s320/liezele.JPGAfbeelding: De kapel O.L.V. ter Koorts, ook vermeld als het Wolfskapelletje en de Koortskapel herinner ik me nog van mijn jeugdjaren omdat ik er wel eens met mijn grootvader langsreed. De kapel dateert van 1643 en werd na de tweede wereldoorlog vernieuwd in 1947. De oorspronkelijke kapel werd gebouwd door de landheer van het verdwenen landhuis Steentje na een ziekte van één van zijn kinderen. In de kapel werd het oude volksgebruik 'koortsafbinden' lang in stand gehouden. Ligging : in een weiland langs de provinciale baan Willebroek-Dendermonde.