Shield_VHC.jpg

 

 

Verhalen 1652 - Wapen van de families Lauwers in Brugge en West-Vlaanderen

http://www.laurentii.be/images/1652_Lauwers_Brugge.jpgEén wapen van de families Lauwens en Lauwers van West-Vlaanderen bestond uit een zilveren achtergrond, met drie zwarte zwanen zonder bek of poten (zgn. "merlettes") bovenaan en een zwarte dwarsbalk, " d'argent à la fasce de sable, accompagné de trois merlettes du même chef, rangées en chef."

 

Het wapen dat voor het bovenste gedeelte veel gelijkenissen vertoont met het wapen van 1500, op de azuurblauwe achtergrond en de kleuren van de merlettes na van dat wapen, werd ook gevoerd door een familie Lauwers in Brugge in de 17e eeuw.

Het werd vermeld bij het overlijden van Charles Blomme, schepen van het Land van de Vrije. Andere verwante families waren Greboval, Dausque, Wrekere, Deschamps, Van Marievoorde, Capelle, Allaert, Barbesaen, Rijcel, Zuutpeene en Blomme. De gelijkaardige vormgeving als het familiewapen van de Baenst is niet toevallig en verwijst naar eenzelfde oorsprong.

http://www.laurentii.be/images/wapenOVL.jpg

Afbeeldingen: links het wapen zoals het voorkomt in het boek De Hooghe in 1652. Rechts het wapen zoals het voorkomt als schets in een naslagwerk van Van Der Veken die van de zwanen (onterecht) eenden maakt. Merk de overeenkomst van de zgn. "merlettes" met het Gentse wapenschild.

 

 

http://www.laurentii.be/images/1571_Moerkercke.jpgMerk de gelijkenissen met het wapen van de Baenst met (witte?) 'merlettes' dat voorkomt in twee kwartiren van dit wapen uit 1571. Het is een gezamenlijke wapen van d'Ault, Baenst en Moerkercke, waarin centraal het gezamenlijke wapen van Praet- van Moerkercke prijkt. Twee andere kwartieren worden ingenomen door het wapen van de familie d'Ault (zie rechts). Een soortelijk wapen kwam ook voor bij de familie van Borsele.

http://www.laurentii.be/images/1565_Labe.jpgEen zeer gelijkaardig wapen is het wapen dat de familie Labé voerden in 1565. Bij een melding in 1484 voerde het wapen twee merlettes boven de balk en één merlette er onder. De Brugse familie Vliegher voerde slechts twee merlettes boven de balk en de familie De Voghelaer voerde aanvullend bloemen in de balk. De Brugse familie Marbais voerde omstreeks 1775 een gelijkaardig wapen, met rode balk.

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

 

 

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

 

 

Voetnoten