Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

© Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 De Wijngaardberg, is een van de laatste onaangetaste getuigenheuvels van het Hageland, 72 m hoog. Het ijzerzandsteen dat in de berg wordt aangetroffen vindt men terug in het onderste deel van de toren en de zijbeuken van de Sint-Martinuskerk in Wezemaal.

 

image007.jpg

© Scan akte uit private collectie Laurentii.be, 1665 - Foto Wijngaardberg onder Creative Commons licentie CC BY-SA 3.0 van Paul Hermans, 2006 (Bron: Wikimedia).

 

Verhalen1619 - De zoon van de rentmeester van de hertog, peter van Jan Lauwers (Werchter)

Jan Van Lantrop was peter van de oudste zoon Jan van Peter Lauwers en Marie Van Tongel in maart 1619 te Werchter. Jan Van Lantrop was een zoon van Jaspar Van Lantrop, rentmeester voor de hertog van Aarschot, die op 19 mei 1538 te Brussel Sint-Goedele was gehuwd met Greet Rans. 

Merk dat een andere nazaat, Lucie Van Lantrop, de grootmoeder was van Lucia De Wijngaerden die omstreeks 1679 te Werchter huwde met Peter Lauwens. Van Lucie Van Lantrop weten we dat zij omstreeks 1590 werd geboren als dochter van Waelran Van Lantrop en Maeyken Van Bossuyt. Waelran Van Lantrop was net als de vermelde Jan Van Lantrop een zoon van Jasper Van Lantrop en Greet Rans. Waelran werd geboren omstreeks 1543.

http://home.scarlet.be/marcel.vervloet/Wijngaert.jpg

Afbeelding: Akte van emanicipatie van 28 september 1665 waarin de kinderen van Willem De Wijngaerder en Katrien Van Aerschot worden vermeld.

De vader van Lucia De Wijngaerden  was schepen van Werchter. Lucie Van Lantrop was gehuwd met Jan De Wijngaerder, de grootvader van Lucia De Wijngaerden langs haar moeders zijde. Lucies vader Willem De Wijngaerder, was geboren omstreeks 1614 en was gehuwd met Katrien Van Aerschot. Van de grootvader Jan De Wijngaerder, weten we dat hij werd geboren als zoon van Hendrik De Wijngaerder.

Merk ook dat de ene Maria Rams optreedt als meter bij de geboorte van Jan Lauwens op 5 augustus 1624 te Keerbergen. Hij was een zoon van Theodoor Lauwens en Anna Van Eyck. Een broer, Peter, en een zus, Elisabeth Lauwens, huwden te Werchter.

 

Wat onmiddellijk opvalt, zijn verwantschappen met de familie De Wijngaert (De Wijgaerde)

Wijnbouw in de vroege middeleeuwen wordt te Werchter vooral met deelgemeente Wezemaal geassocieerd. De Wijngaardberg is een bekende plaats in Wezemaal1. Een historisch onderzoek bracht aan het licht dat er in de streek nochtans weinig middeleeuwse wijngaarden waren, op een belangrijke 13de-eeuwse wijngaard van Arnold II van Wezemaal na. Ook op zuidflank van de Beninksberg en in Tremelo werd in de middeleeuwen aan wijnbouw gedaan. Op het einde van de 16de eeuw was er naar verluid geen enkele wijngaard meer. Op twee zeldzame kaarten uit de 16de eeuw zijn op de latere Wijngaardberg bv. alleen maar bossen te zien. 

image008.jpg

Afbeelding: De Wijngaardberg te Wezemaal. De heuvel is 72 m hoog en bevat ijzerzandsteen, gebruikt in het onderste deel van de toren en de zijbeuken van de Sint-Martinuskerk van Wezemaal. Tijdens de eerste helft van de 19e eeuw werd op de zuidelijke flank van de berg aan wijnbouw gedaan. De in 1995 geklasseerde wijngaardmuur moest de wijnranken beschermen tegen de noordenwind.

Rond 1800 ontbreekt de plaatsnaam "Wijngaardberg" volledig. Pastoor Bruno Provoost omschreef de berg in 1778 als "Molenberg". Nu wordt deze ook de H.-Hartberg genoemd. Sinds de 16de eeuw en tot het begin van de 20ste eeuw stond er een windmolen.