Shield_VHC.jpg

 

 

Verhalen 1520 – Een ander familiewapen van Lauwers te Brugge

http://www.laurentii.be/images/WapenBrugge.jpghttp://www.laurentii.be/images/LauwersBruggekleur%20copy.jpgEén van de wapens van de families Lauwers van Brugge bestond uit een zilveren chevron op een azuurblauwe achtergrond, voorzien van drie druiventrossen zonder bladeren in goud. 

 

Afbeeldingen: links  het gestilleerde familiewapen uit de 16e eeuw. In dit wapen wijzen de stelen van de druiventrossen naar boven, en beginnen de balken op de basis onderaan.

Rechts het wapen van de families Lauwens en Lauwers zoals het voorkomt als schets in een naslagwerk van Van Der Veken. Daarin wijzen de ranken (onterecht) naar onder en is de basis van de chevron foutief.

 

Het wapenschild wordt afgebeeld in de geschiedschrijving van Brugge, waarin het huwelijk wordt vermeld van Barbel Lauwers  met Willem Van Steelandt. Jonkvrouw Barbel Lauwers was een dochter van Lieven Lauwers. Willem Van Steelandt werd er vermeld als overleden op 15 september 1570 te Brugge.

 

 

Wapens met gelijkaardige vormgeving in Brugge

http://www.laurentii.be/images/1464_Crabeels_Brugge_Leuven.jpgDe familie Crabeels voerde een wapen met drie peren, blijkens een melding in 1464. Deze familie had banden met Brugge, Brussel en Leuven.

http://www.laurentii.be/images/1663_VanSteelant.jpgHet familiewapen van (van) Steelant te Brugge omstreeks 1633. Deze familie was verwant met Lauwers in Brugge. Nazaten migreerden van het Graafschap Vlaanderen naar het hertogdom Brabant.

 

 

 

http://www.laurentii.be/images/1635_Pattin.jpgEen variant met gouden voeten vonden we in het wapen van de Brugse familie Pattin, in 1635. Ook varianten met gouden bloemen kwamen voor bij de Brugse familie Debadts en Cuvellerie in de 17e eeuw. De Brugse familie Vereycken / Van der Eecke voerde drie eikels in een gelijkaardig schild.

http://www.laurentii.be/images/1643_VanPeene.jpgEen treffende variant is het wapen van de familie Van Peene, rechts afgebeeld in het gecombineerd wapen van Johanna Van Peene en Guillaume Simpele. Guillaume Simpele overleed op 9 november 1632; Johanna Van Peene op 6 september 1643. Enige afwijking is de onderste lelie in het familiewapen Van Peene.

 

http://www.laurentii.be/images/1590_Desoria.jpgDe druiventrossen kwamen ook voor in het wapen van de Spaanse familie Desoria, woonachtig te Brugge in 1590 en in het wapen van de familie Weyman in 1605. Ook hier ‘hangen’ de druiven, met de steel omhoog.

http://www.laurentii.be/images/1555_VandenAbeele.jpgNog een variant, met twee peren en een zilveren slang, vonden we in het wapen van de familie Van den Abeele, bij het overlijden van Clara van den Abeele, dochter van Collaert van den Abeele, op 21 augustus 1555. Ook de hoger vermelde en met de Brugse Lauwers verwante familie de Baenst voerde een gelijkvormig familiewapen met drie honden i.p.v. druiventrossen.

http://www.laurentii.be/images/Destrompes.jpgDe Brugse familie Destrompes voerde omstreeks 1612 een gelijkaardig schild als Lauwers, zij het dat de achtergrond rood was, waar die van Lauwers azuurblauw was.

http://www.laurentii.be/images/LauwersBruggekleur.jpgEen kopie van het originele schild dat sommige Lauwers voerden, in een boek uit de 16e eeuw.

Genealogie Laurentii

Numquam solus incedes

 

 

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

 

 

Voetnoten