image004.png

© Laurentii.be

 

Genealogie Van Praet

Hoe hoger geëerd,

hoe hoger van weerd.

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 Marguerithe Van Gavere was een dochter van Arnold Van Gavere, Ridder, heer van Liedekerke, Rassenghien. Hij betaalde op 16 juli 1397 in zijn hoedanigheid van kamerheer van Philip I, de hertog van Boergondië, de rechten van de heerlijkheden voor de vier ambachten Assenede, Bocholt, Axel, Hulst, aan de Graaf van Vlaanderen.

2 Guillaume II “Le Grand” was graaf van Boergondië 1057, overleden in 1087, graaf van Macon 1057-1085, zoon van Renaud ° omstreeks 990, Graaf van Boergondië 1026, op zijn beurt zoon van Eudes-Guillaume (Odo-Willem), geboren omstreeks 958, graaf van Macon 982, graaf van Boergondië 995, overleden in 1026, gehuwd met (1) Emmentrude van Roucy, weduwe van Alberich I van Macon, en (2) Adelheid van Anjou, weduwe van Willem I, graaf van Arles. 

3 Een zus, Mathilde, was gehuwd met Willem I de veroveraar, Hertog van Normandië 1035-1087, koning van Engeland 1066-1087. Zie ook verhaal uit 1066.

4 Daniël van Praet werd in 1475 genoteerd als inwoner van Brugge. Hij was heer van Merwede. Een nazaat, Corneel van Praet, werd vermeld in 1573. Margaretha van Merwede van Stein huwde in 1402 met Willem van Brederode. Zij overleed in 1451 in Frankrijk.

5 Er waren eerdere overstromingsrampen geweest. Zo was er in 1404 een "eerste Sint-Elisabethvloed"  geweest die Vlaanderen een 3000 hectare landverlies kostte.

6 Verschillende plaatsnamen in Mijnsheerenland dragen nog verwijzigingen. De scouts gaan er bij de naam "Lodewijck van Praet" groep.

 

image005.jpg

(c) Het familiewapen is het gecombineerde wapen van Praet & van Moerkerke (origineel onder Public Domain).

 

Verhalen  - 1410 - Josine van Praet huwde Adrien Vilain I

 

Adrien Villain I, de heer van Sint-Janstene Liedekerke, huwde met Josine Van Praet de Moerkerke. Adrien I Vilain was een afstammeling van Robrecht I de Fries, de graaf van Vlaanderen tussen 1071-1093. Hij was geboren omstreeks 1375 als zoon van Jean III Vilain en Margaretha Van Gavere, vrouwe van Rassegem (Reyseghem, Ressegem, Ressenghien), zelf een dochter van Arnold van Gavere, ridder, heer van Liedekerke en Rassenghien, overleden omstreeks 1380, en Margaretha van Bergen, ook genaamd “de Boutersem”.

 

Josine Van Praet was een telg uit het geslacht van Praet-de Moerkerke. De familie Van Praet was de eeuw voordien aangehuwelijkt bij de Moerkerke. Het gezin kreeg vier kinderen.

 

Adrien I Vilain was heer van Sint-Janstede Liedekerke, Rassenghien, voogd van Temse, collateur des offices et bénéfices d'Assenede, ridder en kamerheer van Jan I. Door zijn afstamming kwam hem het bezit van het huis van Gavere toe, en dit omvatte Rassenghien, Liedekerke, Lierne, Sint-Amands, Basserode. Hij werd ook vermeld als vicomte de Lombeek en goeverneur van Dendermonde. De vader van Adrien Vilain was Jean III Villain, heer van Sint-Janstede en Huysse, voogd van Temse, ridder en kamerheer van Philip I, de hertog van Boergondië in 1405, en van Marghuerithe van Gavere1.

 

Onder zijn voorouders troffen we Zeger II, de burggraaf van Gent in 1189, een tempelierridder net als een voorouder van Josine, Boudewijn Van Praet, in dezelfde periode. Zijn voorouders waren omstreeks 1299 heren van Zottegem, Sint-Jan-Steen en Bouchout.

 

Adrien Vilain I overleed op 29 mei 1449 te Temse. Een nazaat, Daneel Vilain, verkocht in 1534 aanzienlijke hoeveelheden eigendom, voor een groot deel gelegen in het Londerzeelse Pluimennest, aan Hendrik van Nassau. Mede hierdoor ging toen heel Londerzeel over van Dendermonde naar Grimbergen. Adriens broer Jan Vilain, was in 1440 heer van Zemst, Burcht, Zwijndrecht, Huise, Pamele en de Ledeberg. Een andere broer, Colard, erfde Sint-Amands en volgde hem op als heer van Sint-Amands, Liedekerke en Leeuwe. In 1456 verkocht hij Sint-Amands.

 

De stamlijn van Adrien Vil(l)ain I

 

·         Jean III Vilain

·         Jan II, heer van Sint-Jansteen, Ridder, raadsheer van de Graaf van Vlaanderen, heer van Huysse, Burcht en Zwijndrecht, gehuwd met De Briseteste Marguerithe

·         Jan I Villain, heer van Bouchoud, had bezittingen in Nieuweland, Kruibeke en de Vier Ambachten, was hoofd van het huis van Gent, heer van Sint-Jansteen na de dood van zijn broers Philip en Gerard. Hij huwde (1) Marie de Malstede en (2) Claire de Mirabel, dochter van de heer van Perwijs, weduwe van Gerard van Moerzeke en van Simon de Maelstede.

·         Wolfard was heer van Sint-Jansteen samen met zijn neef Jean.

·         Jourdain, tweede zoon van Alexander, voogd van Temse, ridder, heer van Kruibeke, Burcht, Zwijndrecht (in 1262) en Sint-Jansteen.

·         Alexander overleed in 1280. Hij was gehuwd met Isabeau d’Axel.

·         Walter Vilain was de tweede zoon van Hugo II 

·         Hugo II, tussen 1212 en 1232 burggraaf van Gent, heer van Heusden, Bornem, Grimbergen, en Oda Van Champlitte, gehuwd met Beatrix Van Heusden.

·         Zeger III was een zoon van Zeger II, Burggraaf van Gent in 1189, burggraaf van Kortrijk omstreeks 1200, Baro en Tempelier, vóór 1163 gehuwd met Petronella van Kortrijk.

·         Zeger II, burggraaf van Gent in 1189, burggraaf van Kortrijk omstreeks 1200, Baro en Tempelier, vóór 1163 gehuwd met Petronella van Kortrijk.

·         Steppo Van Viggensele werd geboren omstreeks 1103, overleed in 1134 en was gehuwd met Alice van Gent (Zij hertrouwde met Hugo I van Encre, ridder, burggraaf van Gent 1135-1139).

·         Willem Van Ieper werd geboren omstreeks 1070 en overleed tussen 1162 en 1164. Hij huwde (1) Nn. Van Bourgondië, dochter van Willem van Ivrea Bourgondië en Etiennette van Longwy (Elzas) en (2) Stephanie van Vienne, gravin en erfgename van Vienne, weduwe van Willem Van Ivrea-Bourgondië2.

·         Filips Van Lo overleed in 1104. Hij was de zoon van

·         Robrecht I De Fries, Graaf van Vlaanderen (1071-1093), gehuwd met Gertrudis van Holland3.

 

 

 

 

Verhalen  - 1421 - Jan van Praet streed aan de zijde van Filips de Goede na de dood van Jan zonder Vrees

 

Heel wat edelen van Vlaanderen streden aan de zijde van Filips de Goede, hertog van Bourgondië en graaf van Vlaanderen, toen die tegen de Franse dauphin een militaire strafexpeditie startte na de moord op Filips vader Jan zonder Vrees (overleden in 1419 te Montereau-sur-Yonne). Eén van deze gezellen was Jan van Praet, vermeld als Jan van Vlaanderen, heer van Praet en van de Woestijne, uit Brugge. Onder de gezellen vinden we ook Louis, heer van Moerkerke, van een aan de Van Praet verwante familie.

 

 

 

Verhalen  - 1424 - Ridder Lodewijk Van Praet, heer van Mijnsheerenland

 

Ridder Lodewijk Van Praet de Moerkerken verwierf in 1424 de ambachten van Stein, Poelwijk en Leerdam van zijn halfzuster Margareta van de Merwede4. Hij was een zoon van Lodewijk van Praet, heer van Moerkerken, die was gehuwd met Margaretha van Heijnen. Zijn moeder was na het overlijden van vader Lodewijk in 1403, hertrouwd met Daniël IX van der Merwede. Hij zette de traditie van zijn voorouders en naamgenoten van twee eeuwen eerder voort.

 

Na de aankoop van het verdronken land van de Hoekse of Hollandse Waard omstreeks 1437, liet hij dit inpolderen. Het land was geleidelijk verder overstroomd na de verwoesting tijdens de Sint-Elisabethvloed van 14215. In 1438 bouwde hij er ook het "Hof van Moerkerken". Hij werd daardoor de eerste ambachtsheer van Mijnsheerenland, waar hij woonde tot bij zijn overlijden op 6 september 14406.

 

Zijn zoon Frank Van Praet liet in 1515 de eerste korenmolen bouwen in Mijnsheerenland. Frank Van Praet zou naar verluid de kerk hebben laten bouwen in 1445. Hij huwde Liesbeth van Loon. Zij overleed in 1514, en haar grafsteen staat nog in de kerk. Frank woonde tot 1473 op het Hof van Moerkerken.