Afbeelding met tekening

Automatisch gegenereerde beschrijving

 

(c) Laurentii.be

 

Genealogie Laurentii

Ad laurum non aurum

Inhoud

Blog

Documenten

Foto's

Gezinnen

Stamboom

Startpagina

Thematisch

Verhalen

Verwante families

 

Voetnoten

 

1 De families Muissart hadden een gelijkaardige voorgeschiedenis dan de families Lauwereyns, met voorouders in Engeland (Musard), in Frans-Vlaanderen, het graafschap Vlaanderen, in Brugge in de 13e eeuw, en verwantschappen met Viking families tot in Normandië. Spellingvarianten: Lauwens, Lauwers, Laurens, Lauwerin, Laurin, Muyssart, Mutsaert, Mutsaerts. Barbara Muissart was geboren omstreeks 1505 als dochter van Boudewijn Muyssart, baljuw van Waver, en Maxelande le Cocq (dochter van Hugo le Cocq, ridder, heer van la Haye, la Motte et Broignard, keizerlijk raadgever, en Anne l'Estoret). Merk dat haar zus Margriet huwde met Damien Lauwerens, heer van Fouringhien, een broer van Jan. Een dochter Johanna Lauwerens, huwde Jacques de France, heer van Remicourt. Haar zus Marie Muissart huwde met de Vicq (Vinck).

2 Hij is de stamouder van de lijn Werchter uit deze lijn.

3 Hij is de stamouder van de Hombeeks-Leestse lijn .

4 Volgens o.m. het stamboomonderzoek Peeters-Rouneau zou Karel een zoon van Damien, de broer van Jan Lauwereyns, en Margriet Muissart zijn geweest. Het lijkt ons eerder dat de vader van Karel, Damien Lauwereyns, een zoon was van Jan Lauwerens en Barbara Muissart. Bron o.m. : Quartiers généalogiques des familles nobles des Pays-Bas, 1776.

5 Hij werd vermeld in het testament van Corneel de Sceppere, de tweede man van Elisabeth Donche, als kind uit haar eerste huwelijk met Pieter Lauwereyns, samen met Mathias en Katrien Lauwereyns. Jeroom kreeg daarin de voorkeur om het gehele inkomen van het leenhof van Dendermonde en de door de heer van Aishove gehouden lenen te verwerven. Dit vond evenwel nooit plaats omdat Elisabeth Donche (d’Onche) vóór haar echtgenoot kwam te overlijden en Corneel de Sceppere hertrouwde met Margriet Leunis. Kinderen uit dit huwelijk waren Corneel en Anna de Sceppere, en zij erfden toen Corneel de Sceppere overleed op 28 maart 1554. De zoon Corneel uit dit tweede huwelijk voerde vervolgens de titel "heer van Eeke" en hij huwde met Anna de Couterau, dochter van Philip de Couterau, heer van Ertbrugge. Dochter Anna de Sceppere erfde vervolgens de heerlijkheid, en zij huwde Corneel van Corenhuuse, de grootbaljuw van Ieper en Veurne.  [Bronnen: Register van wettelijke kennissen, 1543-1544, Stedelijke handvesten van Dendermonde - Akte van 20 december 1542 te Gent]. Merk dat er een naamgenoot Jeroom Lauwereyns was, geboren omstreeks 1547, luitenant-kolonel, zoon van Mathias Lauwereyns, heer van Leeskens, en Radegonde du Quesnoy, in 1593 in Brugge gehuwd met Jeanne de Mol. Ook hij stamt af van Jeroom Lauwereyns van Watervliet.

6 Met dank aan het opzoekwerk van André Verbinnen over de hoeven van Berlaar, 2023.

7 Dit was de Paridaenshoeve, vermeld in de stamboom Paridaens.

image004.jpg

(c) Kaart Laurentii.be uit private collectie. – Ets van een hoeve van Boetius-Adams-Bolswert, 1610, onder Public Domain.

 

Mechelse stamlijn  - Lauwerens-Muissart, 1528 Mechelen Onze-Lieve-Vrouw

Jan Lauwerens image013.gif werd geboren omstreeks 1495 in Brugge als zoon van Lauwereyns Noël  en du Buis Isabella. Hij  was "seigneur de Plancques, du Buich en Behonval" en huwde omstreeks 1528 in Mechelen met Muissart Barbara1. Hij overleed vermoedelijk tussen 1556 en 1566.

 

Ouderlijk gezin: Lauwereyns - du Buis, Brugge

 

Kinderen uit dit gezin:

 

·         Florent Lauwerens  werd geboren omstreeks 1529. Hij werd priester en overleed te Rome, Italië.

·         Antoon Lauwerens . Hij werd vermeld als abt van Saint-Bertin te Sint-Omaars.

·         Philippe Lauwerens . Hij overleed op jonge leeftijd.

·         Karel Lauwerens . Hij overleed op jonge leeftijd.

·         Damien Lauwerens image013.gif werd geboren omstreeks 1532 in Mechelen. Hij werd seigneur du Buich, lieutenant du château de la Motte au bois de Nieppe (1604), grand prévôt de la ville de Tournay en huwde met des Trompes Johanna [ZIE gezinsreconstructies Mechelen MEC X – 000063].

·         Jan Lauwerens  werd geboren omstreeks 1536 [ZIE gezinsreconstructies Mechelen MEC XI – 000138]. Hij huwde Marie van Sint-Vast, dochter van Pierre de Sint-Vast, heer van Bugnies [huwelijkscontract van 1596].

·         Clara Lauwer(en)s werd geboren omstreeks 1530 in Mechelen Onze-Lieve-Vrouw. Zij huwde in 1555 in Mechelen Sint-Jan met Jan Cranaerts [ZIE gezinsreconstructies Mechelen MEC XI – 000117].

·         Barbara Lauwerens werd geboren omstreeks 1531 in Mechelen. Zij huwde in 1558 in Mechelen Sint-Jan met Jan Verlinden [ZIE gezinsreconstructies Mechelen MEC XI – 000125].

·         Peter Lauwerens werd geboren omstreeks 1533 in Mechelen. Hij huwde omstreeks 1570 met van Haecht Barbara2 [ZIE gezinsreconstructies Mechelen MEC XI – 000146].

·         Anna Lauwer(en)s  werd geboren omstreeks 1535 in Mechelen Sint-Jan. Zij huwde in 1560 in Mechelen Sint-Jan met Jacques Scheppers [ZIE gezinsreconstructies Mechelen MEC XI – 000129].

·         Joris Lauwer(en)s (Grégoire) werd geboren omstreeks 1539 in Mechelen. Hij huwde in 1568 te Mechelen Onze-Lieve-Vrouw met Christine van Dormael 3.

·         Katelijne Lauwer(en)s  werd geboren omstreeks 1541 in Mechelen Onze-Lieve-Vrouw-over-de-Dijle. Zij huwde in 1577 in Mechelen Sint-Rombouts met Philip Cristeen [ZIE gezinsreconstructies Mechelen MEC XI – 000159].

 

Het gezin Lauwerens (Laurin)-de Saint-Vast

 

Zoon Jan Lauwerens (Laurin)   was heer de Plancques, en huwde Marie de Saint-Vast, dochter van Pierre, heer van Bugnies.

Hun kinderen waren:

·         Antoon Lauwerens , zonder nageslacht.

·         Maximiliaan Lauwerens , heer de Plancques, gehuwd met de dochter van de heer de la Louverie [blijkens huwelijkscontract uit 1627], van wie :

o   Jan Ignace Lauwerens

o   Theodore Lauwerens

o   Antoon Lauwerens

o   Anna Lauwerens

·         Johanna Lauwerens , die huwde met Jan Riebieke of Richove, heer d’Autrebois, raadslid van de stad van Sint-Omaars.

·         Isabella Lauwerens , gehuwd met Karel de Poix, heer van Campagne en Schandenbourg.

 

 

image016.jpg

Kaart: de stad Mechelen, een handgekleurde kopergravure in vogelvluchtperspectief van de stad. Kopergravure uitgegeven door J. Janssonius te Amsterdam, 1646.

 

 

 

Afbeelding met tekening, schets, verven, wiel

Automatisch gegenereerde beschrijvingWoonde Jan Lauwereyns in Berlaar in 1526?

 

Er zijn meldingen van een Jan Lauwers die in de omgeving van de Bastijnstraat te Berlaar woonde. In een akte van 10 november 1526 van het Schepenregister werd het erf van Jan Lauwers vermeld als grenzend aan erven van de heren van Berchem en de Joris Colibrants hoeve. Dat was bij de verkoop van de helft van een hoeve met huis, hof, landerijen, bossen, beemden, gronden en toebehoren van priester en kapelaan Karel Van Wesemael aan Willem Cromme van Waver. Karel van Wezemaal was priester in Onze-Lieve-Vrouwe-Waver en Berlaar behoorde tot de heerlijkheid Mechelen6. In 1519 was er een hoeve verkocht7 van de laten van de heer de Pleynes - de Plancques? Jan Lauwereyns was “heer de Plancques” - in de nabije omgeving aan de abdij van Roosendael en er zijn gekende linken tussen de families Lauwereyns en van Berchem en van Wezemaal (via van Haecht). Ook de familie Muissart werd vermeld in de omgeving Berlaar – Koningshooikt. Indien het om Jan Lauwereyns ging, dan was hij op dat moment 26 jaar. Twee jaar later huwde hij in Mechelen met Barbara Muissart.